Истинската причина за глаукома, диабет тип 3 и Алцхаймер, как да се предпазваме

30 ян., 2017

Author:

no comments

Глаукомата е опасно заболяване на очите, от което всеки иска да се предпази. Тя е една от водещите причини за слепота в САЩ и се характеризира с анормално високо налягане вътре в очите. Години наред медицината смяташе, че проблемът е изолиран само в очите. Но нови изследвания показват, че това не е вярно — и тази информация може да ви помогне да се предпазите от това заболяване на очите.

Екип изследователи от Индия проучиха характеристиките на глаукомата и откриха, че това очно заболяване е забележително сходно с диабета. Някои от тези сходства включват различни молекулярни механизми, ролята на инсулина и леченията, които въздействат и на двете заболявания. Така че те направиха предположението, че глаукомата всъщност е диабет на мозъка.

В това има смисъл. Вече съм писал за връзката между диабета и болестта на Алцхаймер. Всъщност, все повече и повече изследователи днес приемат болестта на Алцхаймер за форма на причинен от храната диабет – диабет тип 3. По-рано мислехме, че има два типа диабет: типът с който човек се ражда (тип 1) и типът, който „пипва” или диабет тип 2, който се проявяваше в зряла възраст, докато не започна да мори и деца.

Идеята, че болестта на Алцхаймер може да е диабет тип 3 съществува още от 2005 година, а връзката между вредния начин на хранене и Алцхаймер става все по-убедителна. От друга страна, някои изследователи днес наричат болестта на Алцхаймер „церебрална глаукома”, защото очите са всъщност продължение на мозъка. Това е лошата новина. Добрата е, че като спрете газираните напитки, поничките, обработените меса и пържените храни, това може да ви позволи да запазите ума и очите си здрави, докато тялото ви не ви изневери.

Добрата новина в случая също така е, че днес знаем как да лекуваме повечето случаи на диабет. Има много начини на излекуване на това заболяване. Можете да накарате диабет тип 2 да изчезне с храна, физически упражнения и хранителни добавки. Първата стъпка е да ядете малко въглехидрати, обработени захари и плодове с високо гликемично съдържание. Фокусирайте хранителния си режим върху зеленчуци. След това взимайте хранителни добавки, които да ви помогнат да снижите кръвната си захар и нуждата си от инсулин. Те всички са съсредоточени върху свалянето на кръвната захар.

Въпросът сега опира до това дали снижаването на кръвната захар ще излекува глаукомата? Науката още не е доказала това. Има известни факти, че леко занижената кръвна захар може би кара ганглийните клетки на ретината да функционират по-добре. Но това е краткосрочно решение. Когато клетките станат резистентни на инсулин поради прекомерната захар, това може от полезно да се превърне във вредно.

Макар че науката не е доказала, че снижаването на кръвната захар предпазва от и лекува глаукома, за това съществуват множество ненаучни доказателства. Много хора са открили, че могат да лекуват очни заболявания като дегенерация на макулата и дори тежкото увреждане на роговицата, наречено кератоконус. За тези заболявания няма известни лекове. Обаче, хранителен режим, основаващ се на растителна храна без никаква захар или въглехидрати лекува тези заболявания. Така че има известни доказателства, че той ще действа и при глаукомата също.

Като наблюдаваме нарастващите изследвания по темата, предпазването от глаукома вече е възможно. Трябва да снижите кръвната си захар. Храната и движението са доказани методи за това. Съществуват и ефикасни билки за снижаването на кръвната захар като горчив пъпеш, куркума, гимнема и амла, пиенето на които може да ви помогне да снижите кръвната си захар, а съответно и да победите тези опустошаващи очите заболявания.

 

Източник: Здрави всеки ден

Контакти

052 803 308
0882 639 144; 0888 986 991
profectus@abv.bg

Стани част от екипа!

Винаги търсим отговорни и работливи хора, желаещи да се развиват в областта на социалните услуги.

Кандидатствай