Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

30 ян., 2017

Author:

no comments

Има мистерия около три от най-плашещите заболявания, пред които сме изправени. Болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и амиотрофичната латерална склероза (АЛС) показват две общи характеристики. При всяко от тези заболявания има напластени (слепени), неправилно нагънати протеини и възпаление в мозъка. Мистерията за лекарите и учените е че те не могат да разберат какво причинява тези процеси в повече от 90% от случаите. Но би ли могла причината да е толкова обикновена, та една хранителна добавка да е способна да предотвратява появата им?

Звучи невъзможно. И, честно казано, все още съм малко скептично настроен. Но това изследване от Медицинския факултет на Университета на Луисвил ме накара да се замисля.

В това изследване екип изследователи откри, че причината за тези процеси може да са определени протеини, произвеждани от стомашните бактерии (така наречената микрофлора). От години знаем, че протеинът бета амилоид е свързан с тези три заболявания. Но така и не сме определили източника на тези протеини. Това изследване показва, че излагането на бактериалните протеини, наречени амилоиди — които имат сходна структура с тази на мозъчните протеини — може да повиши напластяването на протеина алфа-синуклеин в мозъка.

Алфа-синуклеинът е протеин, произвеждан от невроните в мозъка. При Паркинсон, както и при Алцхаймер, протеинът се напластява и нагъва, произвеждайки амилоид. Именно тези напластявания увреждат невроните. Но какво ги кара да се напластяват и нагъват първо на първо? Изследването даде отговор на този въпрос.

Оказва се, че бактериите в стомаха и червата произвеждат подобни слепени протеини. И посредством процес, наречен кръстосана посадка, тези слепени протеини карат мозъчните протеини да се нагъват неправилно. Това води до натрупване на отлагания на мозъчни протеини. Изследването също така показва, че тези произвеждани от микрофлората амилоидни протеини подсилват имунните клетки в стомаха и червата. Това води до възпаление в мозъка (и на други места в тялото).За да установят това, учените давали на плъхове два различни щама Е.коли. Единият щам произвеждал бактериален амилоид протеин. Другият щам не произвеждал амилоид протеин. Плъховете, които получавали произвеждащите амилоиди организми показали повишение на нивата на алфа-синуклеин, както в червата така и в мозъка. Интересното е че тези бактерии също така предизвикали повишено натрупване на алфа-синуклеин в мозъка, както и по-високи нива на възпаление в мозъка, гъбички и плесени. Един от авторите на докладите казва, „Протеините, направени от бактерии, живеещи в стомаха и червата може да са първоначалния фактор в болестния процес на болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и АЛС. Това е важно, защото повечето случаи на тези заболявания подчертано не са причинени от гени, и стомахът и червата са мястото на най-сериозното ни излагане на околната среда. Освен това, разполагаме с множество потенциални лечебни възможности, с които да влияем на бактериалните популации в носа, устата и стомаха и червата”.

Това е фантастично откритие — такова, което може да доведе до предпазване от тези ужасни заболявания. Тогава поради каква причина сме скептично настроени? Все още съм скептичен, че взимането на обикновен пробиотик само по себе си ще предотврати тези заболявания както посочват някои. Макар че взимането на ефикасен пробиотик е жизнено важно, здравето на стомаха и червата е свързано с много повече от просто взимането на полезни бактерии. Храните които ядете са изключително важни за поддържането на здравето на стомаха и червата. Набавянето на изобилни количества минерали често е пренебрегваният фактор за здравето на стомаха и червата. Друг важен фактор са и храносмилателните ензими. Както са и фибрите, които е необходимо да ядем ежедневно.

Най-важното е, че тук може да се крие отговорът към предотвратяването на повечето случаи на тези ужасни заболявания. Обръщайте внимание на здравето на стомаха и червата си и ако те не функционират чудесно, предприемете стъпки за оправянето на проблема. Мозъкът ще ви благодари през следващите години.

 

Източник: Здрави всеки ден

Контакти

052 803 308
0882 639 144; 0888 986 991
profectus@abv.bg

Стани част от екипа!

Винаги търсим отговорни и работливи хора, желаещи да се развиват в областта на социалните услуги.

Кандидатствай