КАК ЛЕСНО ДА СИ ПРИГОТВИШ ЧАЙ ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ И ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ?

31 ян., 2017

Author:

no comments

Знаеш ли, че джинджифилът и куркумата са от едно и също ботаническо семейство и се използват от векове като подправки в готвенето и като лечебни растения. Тези билки се препоръчват за лечение на стомашно-чревни проблеми и различни възпалителни състояния.

Начинът, по който живеем в съвременния свят – забързано ежедневие, стрес, хапване на крак, липса на физическа активност – често води до наличие именно на проблемите, с които се бори джинджифилът – хронична умора, проблеми с храносмилането, отслабен имунитет и вътрешни възпалителни процеси, наднормено тегло.

Джинджифилът съдържа мощни противовъзпалителни вещества, наречени гингероли (gingerols). Силните противовъзпалителни свойства на джинджифила са отлични за преодоляване на мускулни и артритни болки, а също така осезаемо подпомагат храносмилането и успокояват стомашните колики, облекчават гаденето и газовете в червата и също се използват при лечение на простудни и други респираторни заболявания. Джинджифилът не само ни стопля в студен ден, но подпомага здравословното изпотяване, което е добре за намаляване на температурата при настинки и грип. Това изпотяване може да стимулира имунната система и помага на организма да се справи по-добре с болестта. Германските изследователи наскоро са открили, че потенето освобождава вещества в имунната система, които помагат в борбата срещу различни инфекции.

Що се касае до куркумата, проучвания са показали, че е по-ефективна от някои химически лекарства, при облекчаване на болка от възпалителни състояния на ставите и стомашно-чревния тракт. Една от активните съставки в куркумата се нарича куркумин и се използва в традиционната китайска медицина и индийската аюрведична медицина за лечение на артрит и също, както джинджифилът, има добър ефект върху храносмилателната система, действа като мощен антиоксидант и има противовъзпалителни и антисептични свойства.

А ето и как лесно да си приготвиш чай от джинджифил и куркума, който ще зареди осезаемо тялото ти с тонус и енергия 🙂

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. настърган пресен корен куркума (или 1/3 ч.л. куркума на прах)
  • 1 ч.л. настърган пресен корен джинджифил (или 1/3 ч.л. джинджифил на прах)
  • Резен лимон
  • Суров мед на вкус
  • 1 ч.л. кокосово масло или 2-3 щипки черен пипер (за повишаване абсорбцията на куркумата от организма)*

* Проучвания са показали, че куркумата е с ниска абсорбция и бърз метаболизъм, който води до относително ниска бионаличност в организма. За по-добро усвояване добави в готовия чай малко мазнина (1 ч.л. кокосово или ленено масло) или 2-3 щипки черен пипер, който съдържа пиперин, който подпомага усвояването на куркумина.

Начин на приготвяне:

Кипни водата в малка тенджерка. Добави прясно настърганите (или сушени на прах) куркума и джинджифил, намали огъня и остави течността да къкри за около 10-15 минути, покрита с капак. Прецеди чая и след като изстине до температура, подходяща за консумация, добави мед и лимон на вкус. За да се увеличи усвояването на куркумата, добави и препоръчаните количества кокосово (ленено) масло или черен пипер.

Препоръчителни дози:

Няма официални препоръки за дозиране на консумацията на чай от джинджифил и куркума. Можеш да пиеш по 1 чаша дневно за засилване на имунната защита на организма, за повишаване на енергията и жизнения тонус, при хронична умора, при симптоми на настинка, схващане или хронична болка.

Когато се използват по подходящ начин от възрастни хора, тези билки се считат за безопасни и без значителни странични ефекти. Въпреки това, според специалистите, те биха могли да взаимодействат при комбинация с прием на някои предписани лекарства -например при нарушения в кръвосъсирването. Винаги е добра идея да говорите с вашия лекар, преди да решите дали едната или двете билки могат да бъдат полезни за вашето състояние и оплаквания.

 

Източник:  Verve

Контакти

052 803 308
0882 639 144; 0888 986 991
profectus@abv.bg

Стани част от екипа!

Винаги търсим отговорни и работливи хора, желаещи да се развиват в областта на социалните услуги.

Кандидатствай