Сок от моркови – най-ценният плод на природата

20 юни, 2019

Author:

no comments

Морковът е бил възхваляван като един от най-полезните плодове на природата още от бащата на модерната медицина Хипократ.

От векове се използва като антисептично лаксативно средство, както и за лекуване на глисти, като мехлем против язвички по кожата и против възпаление на кожата.Той се препоръчва като лечебно средство против астма, воднянка и за лечение на всички видове нервни разстройства. Във Франция се прилага за лечение на заболявания на черния дроб.

През последните 10 години изследванията показват, че той спомага за намаляване на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на на някои видове рак, подобрява зрението и засилва имунната система. Най-новите изследвания показват, че морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали в човешкото тяло. Ценно качество на морковите е високото съдържание на целулоза, фолиева киселина, калий и по-специално на витамин А. Те са ниско калорични. Един морков съдържа само 30 калории и повече от 20 000 международни единици витамин А. Това количество е достатъчно да осигури 100% човешко тяло за 4 дни.

Консумирането на 2 моркова дневно е достатъчно да намали от 10 до 20% съдържанието на холестерина в кръвта.

Преди 150 години е открито химично съединение, наречено бета-каротин. Това е пигментът, който придава на моркова оранжевия цвят. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на това съединение. Попаднал в човешкото тяло, бета-каротинът се превръща във витамин А. Всъщност от всички известни растения в света морковите са най-богантия източник на бета-каротин.

Лечебните свойства на моркова могат да бъдат обобщени така:

  • отлична храна, спомагаща за блокиране развитието на рака
  • отлично средство за понижаване на холестерина
  • предотвратява запека
  • по-добро зрение, хубава и гладка кожа и коса

За приготвянето на качествен сок от моркови използвайте блендер – за смилане на целия морков, а не само да се извлече сока. Използвайте добре узрели моркови. Така ще получите сок, богат на органични алкални елементи като натрий и калий. Съдържа също много калций, магнезий, желязо, органични съединения на фосфор, сяра, силиций и хлора.

Морковеният сок е най-добрата органична храна и органична вода, от която се нуждаят клетките и тъканите на живия организъм.

Източник: „Българска енциклопедия на народната медицина и здравето“ Проф.Хр.Мермерски

Контакти

052 803 308
0882 639 144; 0888 986 991
profectus@abv.bg

Стани част от екипа!

Винаги търсим отговорни и работливи хора, желаещи да се развиват в областта на социалните услуги.

Кандидатствай